Blog Layout

Respect graag!

Waarom kan het me zo veel schelen als ik iemand hoor praten over “die demente”? Ik maak me er razend kwaad over en ik kan het ook nooit laten om te corrigeren: Iemand IS niet dement, iemand HEEFT dementie!

Iemand is ook geen kanker, of Parkinson of fibromyalgie. Je bent niet je ziekte, je leeft er mee en lijdt er onder.

Alsof iemand met Dementie niet meer óók zichzelf nog is. Ergens diep binnenin maar toch, zichzelf.

En ineens voel ik het: het gaat over respect. Een Demente klinkt onrespectvol, iemand die je gewoon opzij kan schuiven en in een hoekje kan zetten. Geen volwaardig medemens meer. En ach, je hebt er verder ook niks meer aan.


Een mens met Dementie verliest veel: zijn hoofd, zijn geheugen, zijn handelen, maar nóóit zijn intuïtie, zijn hart en zijn Weten. En dit verdient respect!

Je kunt altijd contact maken met deze intuïtie, het hart en het Weten. En dit levert zoveel moois op! Ik ervaar het iedere keer weer wanneer ik iemand met dementie in de ogen kijk en met mijn handen contact maak met het lichaam: dáár is het .

Dus: graag respect voor mensen met dementie. Ze doorlopen vaak een moeilijk en zwaar proces, maar zijn en blijven ook heel wijs. Een stuk wijzer dan diegene die deze mensen “die demente” noemen.


07 apr., 2024
Nieuwe titel
19 jan., 2024
Ik zie de pijn in haar ogen. De pijn die het haar doet om haar moeder zo te zien en te weten dat er niets is wat ze kan doen om het beter voor haar moeder te maken. Terwijl ze àlles geeft wat ze kan. Haar moeder woont sinds enige tijd in dit kleinschalig woonproject voor mensen met dementie: ontworteld uit haar vertrouwde woonplaats in het zuiden van het land om hier alle zorg te krijgen die ze nodig heeft, bij deze dochter in de buurt. Moeder heeft veel pijn en voelt geregeld de leegheid van haar bestaan. “wat doe ik hier nog? Moet ik niet terug naar huis? De kinderen komen wel, maar die hebben ook een eigen leven en hier heb ik helemaal niemand”. Dit raakt haar dochter diep, ik zie het gebeuren. Als mantelzorger heb je het heel zwaar op deze momenten. Met al je liefde en je hele hebben en houden heb je je er in gestort. Om te zorgen dat je moeder goed verzorgd wordt op een fijne plek, die je met zorg uitgezocht hebt. Maar het dementie proces van je moeder is van haar en daar kun jij niets in veranderen: dit pad moet ze zelf bewandelen en dragen en jij staat er soms hulpeloos bij. Zoals op dit moment met deze dochter…. Hoe kun je als liefdevolle mantelzorger blíjven zorgen, regelen, overleggen, dragen, zonder jezelf te verliezen? Want dit is de allergrootste valkuil: je stort je er in met alle liefde, maar je kunt niet voorzien hoelang dit nog duurt. En je geeft en geeft en geeft tot je jezelf leeggegeven hebt. En wat blijft er dan van jou over? Wanneer komt het besef dat je óók voor jezelf moet zorgen om dit vol te blijven houden? Naast mensen met dementie zie ik veel mantelzorgers in mijn praktijk die òp zijn, leeggegeven. Bij 8% van de mantelzorgers komt depressie voor en dat zie ik gebeuren. Bij mij op de bank mogen ze even, los van hun moeder, liggen, ontspannen, opladen om deze zware taak te kunnen blijven dragen. Voordat het te laat is. Je bent van harte welkom!
Meer posts
Share by: